Η καταναλωση χυμων φρουτων στην ΕΕ εχει σχεδο διπλασιαστει τα εικοσι τελευταια χρονια λογω των ωφελειων που φαινονται να εχουν για την υγεια. Εκεινο που δεν εχει διπλασιαστει ειναι η γνωση του τι ακριβως περιεχει ενα ποτηρι πορτοκαλαδα: ειναι χυμος το λεγομενο νεκταρ, ειναι μιγμα διαφορων συστατικων; Προταση οδηγιας που εξεταζει το ΕΚ εχει ως στοχο να βελτιωσει και την ποιοτητα των χυμων και να διαφωτισει περισσοτερο τους καταναλωτες. Ειδικοτερα το 80% και πλεον του χυμου πορτοκαλιου που καταναλωνεται στην ΕΕ προερχεται απο την Βραζιλια και τις ΗΠΑ, με την Ενωση να απορροφα σχεδον τα δυο τριτα των παγκοσμιων εξαγωγων αλλα αυτο με την σειρα του εχει τουλαχιστον ενα αρνητικο στοιχειο: τις τεραστιες ποσοτητες διοξειδιου του ανθρακα που εκπεμπονται για να μεταφερθουν οι ποσοτητες αυτες στην Ευρωπη,οπως σημειωνει και η εκθεση που παρουσιασε στο ΕΚ ο Ισπανος Ευρωβουλευτης των σοσιαλιστων, Andres Perello Rodriguez. Ετσι η προταση που εξεταζει το ΕΚ αναζητα τροπους ενισχυσης της ευρωπα'ι'κης παραγωγης,με κερδος οχι μονο τις λιγοτερες εκπομπες αεριων του θερμοκηπιου αλλα και τον καλυτερο ελεγχο των συνθηκων εργασιας στην αλυσιδα παραγωγης των χυμων αλλα και την τηρηση των ευρωπα'ι'κων κανονων ασφαλειας τροφιμων.Επιπλεον σημειωνει η εκθεση, οι παραγωγοι στη Βραζιλια και τις ΗΠΑ καλλιεργουν πορτοκαλια αποκλειστικα για την παραγωγη χυμων ενω στην Ευρωπη χρησιμοποιουνται μονο πορτοκαλια που δεν ειναι καταλληλα για πωληση ως φρουτα αλλα παραμενουν απολυτως καταλληλα για μετατροπη σε χυμο.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:
Μεταξυ αλλων,η οδηγια που εξεταζει το ΕΚ θα επιτρεψει στους παραγωγους να προσθετουν σε αναλογια μεχρι και 10% χυμο μανταρινιου Σασουμα που προεθετει γευση αλλα και οφελει την υγεια, με την εκθεση του Andres Perello Rodriguez να επισημαινει οτι αυτο ειναι κατι που ηδη κανουν παραγωγοι εκτος ΕΕ με το ανταγωνιστικο πλεονεκτημα που συνεπαγεται αυτο.Απο δε την πλευρα του καταναλωτη,το Κοινοβουλιο ζητα καλυτερη ενημερωση για τις διαφορες μεταξυ<<χυμου>> που δεν περιλαμβανει προσθετη ζαχαρη και <<νεκταρ>> που ειναι συμπυκνωμενος χυμος στον οποιο μπορει να προστεθει ζαχαρη η αλλα γλυκαντικα.Προκειται για πληροφοριες με ιδιαιτερη χρησιμοτητα για καταναλωτες οπως παιδια,διαβητικοι και ατομα που πασχιζουν να ελεγξουν το βαρος τους
ΠΗΓΗ.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:
Μεταξυ αλλων,η οδηγια που εξεταζει το ΕΚ θα επιτρεψει στους παραγωγους να προσθετουν σε αναλογια μεχρι και 10% χυμο μανταρινιου Σασουμα που προεθετει γευση αλλα και οφελει την υγεια, με την εκθεση του Andres Perello Rodriguez να επισημαινει οτι αυτο ειναι κατι που ηδη κανουν παραγωγοι εκτος ΕΕ με το ανταγωνιστικο πλεονεκτημα που συνεπαγεται αυτο.Απο δε την πλευρα του καταναλωτη,το Κοινοβουλιο ζητα καλυτερη ενημερωση για τις διαφορες μεταξυ<<χυμου>> που δεν περιλαμβανει προσθετη ζαχαρη και <<νεκταρ>> που ειναι συμπυκνωμενος χυμος στον οποιο μπορει να προστεθει ζαχαρη η αλλα γλυκαντικα.Προκειται για πληροφοριες με ιδιαιτερη χρησιμοτητα για καταναλωτες οπως παιδια,διαβητικοι και ατομα που πασχιζουν να ελεγξουν το βαρος τους
ΠΗΓΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου