Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ

<<Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ, ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ>>
Βαθια απογοητευμενοι επεστρεψαν απο την Αθηνα οι ελεγκτες της Ευρωπα'ι'κης Επιτροπης που μετεχουν στην τρο'ι'κα,διαπιστωνοντας πως <<η κατασταση αντι να βελτιωνεται επιδεινωνεται,τουλαχιστον οσον αφορα τη λειτουργια των υπηρεσιων αποκομισης εισοδων οπως οι εφοριες και τα τελωνεια>>.Η διαπιστωση αυτη τους ωθει να εκτιμουν πως πλεον ειναι αδυνατον να καλυφθει η μαυρη τρυπα,που αναμενεται στα τελη του εξαμηνου να φτασει τα 4,8-5,8 δισ. ευρω.Οπως λενε χαρακτηριστικα,στην Ελλαδα δεν υπαρχει λογικη στην λειτουργια των εφοριων:
  • Το κρατος δεν επιστρεφει τον ΦΠΑ στους πολιτες οταν πρεπει και οι αρμοδιοι των εφοριων απαντουν αφοπλιστικα στους κοινοτικους ελεγκτες<<μα θα επρεπε να χαιρεστε αφου συγκεντρωνουμε χρηματα>>,μολονοτι γνωριζουν οτι ουσιαστικα αυτα τα χρηματα ανηκουν σε αλλον και καποια στιγμη δεν θα εγγραφονται στα εσοδα.
  • Οι εφοριες σπεδουν να εισπραξουν απο καποιους πολιτες νωριτερα και απο αλλους δεν εισπραττουν ποτε, αναλογα με τις γνωριμιες που διαθετει ο καθενας.
  • Στα τελωνεια η κατασταση ειναι χειροτερη απο ποτε,με τους υπαλληλους να αγνοουν οχι μονο τους κοινοτικους ελεγκτες αλλα και τους εθνικους.Το οτι διαπιστωθηκε να εχουν χαθει απο τα εγγραφα νταλικες σχολιαστηκε απο τους υπαλληλους με τη φραση:<<και τι εγινε;>>.
  • Η μειωση των δαπανων στον δημοσιο τομεα εχει περιοριστει στο μισθολογικο μερος,αλλα δεν εχει επεκταθει σε περιορισμο εξοδων αλλου τυπου.Για παραδειγμα,ακομα και κατωτατοι υπαλληλοι εχουν ευρυχωρα γραφεια,τα οποια δεν συναντωνται σε καμια ευρωπα'ι'κη χωρα.
  • Τοπικες μικρες κοινωνιες εξακολουθουν να επιβαλλουν τη θελεση τους εις βαρος του γενικου συμφεροντος,κατι που προκαλει τραγελαφικα φαινομενα οπως η λειτουργια στρατοπεδων σε περιοχες οπως η Αρτα η το Μεσολογγι,οπου δεν δικαιολογουνται.
  • Οι υπερτιμολογησεις εξακολουθουν να ειναι κανονας για καθε εργο π.χ. ενα εργο κοστιζει τεσσερις φορες περισσοτερο στην Ελλαδα απο οτι στις Βρυξελλες.
  • Διαπιστωνεται οτι η διαφθορα ειναι εκτεταμενη στον δημοσιο τομεα αλλα εχει επεκταθει και στον ιδιωτικο τομεα
  • Με αυτα δεδομενα και τη μαυρη τρυπα το εσοδων να μεγαλωνει διαρκως,ενδεχομενως,μοναδικη λυση θα ηταν η συρρικνωση των δαπανων μεσω συνταγων σοκ.Για παραδειγμα, να υποχρεωθουν τα νοσοκομεια αφενος,να καταρτιζουν προυπολογισμους αφαιτερου να λειτουργησουν με το 50% των χρηματων που τους αναλογουν μεχρι τωρα.Οπως και μια αντιστοιχη συρρικνωση των δαπανων να γινει και στον ευρυτερο δημοσιο τομεα.
  • Στο 3% αναμενεται κατα μεσο ορο να διαμορφωθει ο πληθωρισμος το 2011.υψηλοτερος απο το 2,4% που προεβλεπε η τρο'ι'κα,μετα το νεο αλμα που πραγματοποιησε ο δεικτης τον Μαρτιο εναντι 4,4% τον Φεβρουαριο.Οι ειδικοι περιμενουν αποκλιμακωση τους τους επομενους μηνες που θα φτασει μεχρι το 2,2% τον Αυγουστο.Ωστοσο η εμμονη του δεικτη σε υψηλα επιπεδα τους πρωτους μηνες του ετους,λογω κυριως της ανοδου της τιμης του πετρελαιου,δεν επιτρεπει την επιτευξη του στοχου που ειχε τεθει για τα μεσα επιπεδα του ετους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου